Gyakran ismételt kérdések

Az eljrással kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdések

ALKALMAS VAGYOK?

Hasi műtétek után elvégezhető?

Többnyire igen, az előző műtétek következtében kialakult összenövésektől függ. Egyéni megítélés szükséges.

Szívbetegség esetén elvégezhető-e a gastric bypass műtét? Infarktus, katéterezés, stent beültetés, bypass műtét után?

Minden műtét előtt szükséges az EKG és a szívultrahang vizsgálat. Szívbetegség esetén cardiológus véleményét kell kérni a műtéti teherbírással kapcsolatosan (2-3 órás, laparoscopos beavatkozás, 14-16 HGmm-es hasűri nyomás mellett)

Vesebetegség kizáró ok?

Nem, egyéni elbírálás szükséges a betegség típusát és súlyosságát mérlegelendő.

40 alatti testömegindex (BMI) mellett, nincs még más társbetegség, 20-30 éves korban megelőzésképpen elvégezhető-e a műtét?

A legújabb szakmai állásfoglalás szerint társbetegség nélkül 35 –ös BMI az alsó küszöb.

Gyermekvállalás előtt elvégezhető-e, vagy negatívan befolyásolja a későbbi teherbeesést, terhességet?

Elvégezhető. A fogyás után hormonális okokból a teherbe esés esélye inkább javulni szokott, a súlyfelesleg leadása után könnyebb kihordani a terhességet. A terhesség alatt a különböző vitaminok, fehérje, nyomelemek serum szintje fokozott követést, szükség esetén pótlást igényel.

Gyomorgyűrűm van, elvégezhető-e a bypass műtét?

Az esetek nagy részében a gyűrű kivételével egy időben elvégezhető a bypass műtét is. A gyűrű kivétele során a műtőben derül ki, hogy meg lehet-e egyszerre oldani.

SZERETNÉM A MŰTÉTET, MI A TEENDŐ?

Hogyan lehet bejelentkezni?

Elérhetőségeink:
+36 70 270 5603
fogyasmutettel2012@gmail.com

Dr.Mohos Elemér főorvos úrhoz történt időpont egyeztetés után az első személyes konzultációra vigye magával eddigi orvosi leleteit. Amennyiben indokolt a műtét, úgy a Főorvos úr által kért vizsgálatokat a saját orvosaival lakóhelyén kell elvégeztetnie. (Gyomortükrözés, szív ultrahang, hasi ultrahang, EKG, légzésfunkció, vérvizsgálatok, + egyéni betegségei miatt esetleg plusz vizsgálatok.) Ezen eredmények birtokában újabb személyes konzultáció szükséges.

Mennyi a várakozási idő?

Hónapok – fél év a jelentkezők számától függően.

Mikor kell fizetni, részletfizetésre van-e mód?

Részletfizetésre nincs lehetőség. A kórházi bent fekvés előtti héten szükséges a teljes összeget kifizetni.

Van-e más költség, mint bruttó 1,555 000 forint?

Bruttó 1 555 000Ft a műtét, varrógépek, altatás, intenzív ellátás, kórházi bennfekvés költsége. Az első konzultáció díja 10 000Ft. A műtét után több alkalommal javasolt kontroll vizsgálat, egészségügyi állapottól függően. A szakorvosi kontroll vizsgálat alkalmanként 5000Ft.

Súlyos beteg vagy/és rokkantnyugdíjas, vagyok, ebben az esetben támogatja az OEP a beavatkozást?

Az eddig benyújtott egyéni kérelem elutasításra került.

MŰTÉT UTÁN

Mennyi a lábadozási idő?

Kórházi tartózkodás: 5-7nap, további egy hét otthoni pihenés, táppénz, 3 hónapig erős fizikai munka nem végezhető 10kg-nál nagyobb súlyt ne emeljen.

Műtét után hogyan kell táplálkozni?

10 napig pépes diéta, utána naponta 3 alkalommal főétkezés, mely a gyomor méretének megfelelően kis mennyiségű étel elfogyasztását jelenti. Az evést az első jóllakottsági (teltség) érzés észlelésekor abba kell hagyni. Kerülni kell az étkezések közötti extra étkezéseket (tízórai, uzsonna). Speciális diétára nincs szükség. Éhség érzet nem jellemző.

Heti hány kiló fogyásra lehet számítania műtét után közvetlenül? Műtét után ha elértem a kívánt testsúlyt megáll a fogyás?

A testsúly felesleg 80-90%-a megy le egy év alatt, döntően inkább az első fél évben. Ezt követően a testsúly állandósul. A fogyás dinamikája egyébként eléggé egyéni.

Ha már lefogytam kialakulhat valami szövődmény, hiánybetegség?

A műtét utáni első évben három havonta, majd fél évente szükséges control vizsgálat, ennek keretében labor vizsgálatok. A betegnek kb. a felénél lesz szükség vas pótlásra (naponta 1 tabl.), B12 vitamin pótlásra (havonta 1 im. Injectio) és esetenként D3 vitamin pótlásra (2-3 naponta 1db 3000 egységet tartalmazó drazsé). Weblapunkon megtalálhatóak azok a vérvételi laborok, ahol térítés ellenében elvégzik a B12 és D3 vitamin meghatározást. Az elérhető laborok listájához kérjük kattintson ide. Javasolt a fehérje dús táplálkozás, az esetleges hiány állapot elkerülése miatt. Egyéb hiány állapotot eddig nem észleltünk.

Műtét után szükséges bőrplasztika?

A bőr megnyúlását sok tényező befolyásolja, egyénenként változó, hogy a lefogyás után mennyire húzódik vissza.